Založ si blog

Modernizácia autobusovej stanici a rekonštrukcia predstaničného priestoru v Šali – z pohľadu rodáka

Nepochybne jednou z najdôležitejších úloh mesta je zabezpečenie dopravných štandardov na úrovni všetkých spôsobov prepravy, zodpovedajúcich 21. storočiu, a to pre všetkých obyvateľov mesta, ako aj ich rodinných príslušníkov, či návštevníkov bez rozdielu.

Mesto Šaľa, sa ako jedno z mála miest na Slovensku môže pochváliť novo zrekonštruovanou autobusovou stanicou (vrátane predstaničného priestoru). Tento nový prírastok v meste je pripravený nanovo definovať dopravné štandardy v meste.  

Samotná výstavba modernej autobusovej stanice a jej nadväzujúceho predstaničného priestoru susediacej železničnej stanice prebehla pomerne v krátkej dobe, a to za necelých 18 mesiacov. Vzhľadom na frekventované miesto, akým autobusová stanica (vrátane železničnej stanice) bezpochyby bola,  a zároveň ďalším výzvam (logistika, príprava lokality), ktorým bolo potrebné čeliť, nie len zo strany mesta ale i zo strany zhotoviteľa a iných zainteresovaných účastníkov, bol tento projekt dokončený pomerne rýchlo.

Pôvodný stav tohto dopravného uzla, ako ho poznali nie len domáci ale aj cestujúci z okolitých dedín, či miest nezodpovedal súčasným štandardom v oblasti dopravy, nehovoriac o iných komplikáciách, či dokonca prekážkach, ktorým cestujúci museli každodenne čeliť (napr. nedostatok parkovacích miest, nedostatočný priam nebezpečný prechod z autobusovej stanici na vlakovú stanicu, ktorý v minulosti chýbal a tak cestujúci boli nútení prechádzať cez dve frekventované cesty a pod.). 

Najzaujímavejším atribútom tohto projektu z pohľadu verejného záujmu sú podľa môjho názoru náklady na tento projekt a spôsob jeho financovania. Mesto Šaľa na tento účel získalo nenávratný finančný príspevok vo výške zhruba 5,5 milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Tento rozpočet zahŕňa rôzne prvky, ako sú stavebné materiály, práca, rozvoj infraštruktúry a environmentálne aspekty. Na získanie nenávratného finančného príspevku bolo potrebné zo strany mesta splniť prísne kritéria (išlo najmä o zabezpečenie podrobných projektových plánov, štúdie uskutočniteľnosti…). Úspešné splnenie týchto požiadaviek pripravilo pôdu pre nevyhnutné financovanie samotného projektu, čím sa uľahčila jeho realizácia.

Hlavným prínosom projektu je komplexná reorganizácia dopravnej situácie v území predstaničného priestoru. Prestup z vlaku na autobus by mal byť po novom bezkolízny a bezpečný – cestujúci nebudú musieť prechádzať cez frekventovanú cestu, ale po vystúpení z vlaku sa dostanú priamo na autobusovú stanicu. Nová autobusová stanica  disponuje s 8-mimi nástupišťami. Neoddeliteľnou súčasťou modernizácie autobusovej stanice je vybudovanie dostatočného počtu parkovacích miest pre cestujúcich (vrátane sprevádzajúcich osôb). V rámci tohto projektu sa preto nová autobusová stanica môže pochváliť pôsobivým prírastkom 256 parkovacích miest. V rámci projektu si na svoje prídu aj cyklisti, ktorých isto poteší novovybudovaných 8 boxov na bicykle a ďalších 45 stojísk pre bicykle. Ďalej zrekonštruovaný predstaničný priestor prinesie komfort aj pre taxikárov, ktorí budú mať svoje vyznačené miesta v tesnej blízkosti stanice. V rámci projektu modernizácie autobusovej stanice (vrátane predstaničného priestoru), bolo nevyhnutnosťou vybudovať nové toalety. Samotná nová autobusová stanica má k dispozícii dve nástupištia, na ktorých sa pre cestujúcich nachádzajú rozpisy jednotlivých liniek a zároveň sa môžu riadiť aj aktuálnymi digitálnymi tabuľami s odchodmi autobusov.

Nová autobusová stanica (vrátane nového  predstaničného priestoru), ponúka celý rad zariadení, určených na zlepšenie celkového zážitku cestujúcim. Cyklisti ocenia zahrnutie vyhradených stojanov na bicykle, ktoré podporujú ekologické alternatívy dopravy. Okrem toho praktické úložné boxy poskytujú cestujúcim možnosti bezpečného uloženia ich vecí. Cestujúci si ďalej budú môcť skrátiť dlhú chvíľu pri čakaní v priľahlom parku, ktorý je vybavený hernými prvkami a príjemným posedením na lavičkách v tieni krásnych vzrastlých stromov, ktoré sa podarilo uchrániť aj napriek náročným stavebným prácam v ich tesnej blízkosti. No a pre tie „väčšie deti“, ktoré sú neustále vo virtuálnom svete alebo dospelí, ktorí potrebujú doriešiť nejakú prácu online a práve sa im vybije mobil alebo notebook, môžu si ho pohodlne dobiť cez smart lavičku so štyrmi slotmi. Tento komfort cestujúcich je doplnený bezbariérovými prístupmi, chodníkmi a skrášlením celého staničného prostredia novou zeleňou.


[1] Zdroj fotografií: Mesto Šaľa, Facebook

[2] Zdroj fotografií: Mesto Šaľa, Facebook

Verejnoprávny developing dostupných nájomných bytov v Šali.

24.04.2024

Dostupné bývanie je jednou z najaktuálnejších tém nie len mladých ľudí v tomto období, ktoré je poznačené veľmi drahými a ťažko dostupných hypotekárnymi úvermi. Otázka týkajúca sa zaobstarania vlastného bývania, resp. zaobstarania „strechy nad hlavou“ je jednou z fundamentálnych otázok jednotlivca, najmä mladého človeka s cieľom osamostatniť sa od svojich [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

skalito

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1142x
Priemerná čítanosť článkov: 571x

Autor blogu

Kategórie

Archív