Založ si blog

Lesopark v Šali – jeho minulosť a prítomnosť

V blízkosti rieky Váh v meste Šaľa sa nachádza oblasť (tzv. medzihrádzový priestor), ktorá bola kedysi zanedbaná a viac ľudí odpudzovala ako priťahovala. V súčasnosti, práve táto oblasť dostáva nový rozmer, ktorý spočíva v tzv. revitalizácií lesoparku, ktorý má vytvoriť oázu pokoja a relaxu.

V tomto príspevku si posvietime na vývoj lesoparku od jeho pôvodného (zanedbaného) stavu, až po jeho pripravovanú súčasnú revitalizáciu. Osobne si myslím, že tento projekt môže priniesť obyvateľom mesta (vrátane okolitých miest a obcí) nespočetne veľa benefitov. Okrem toho, v očiach verejnosti vzbudzuje otázka – Koľko tento projekt stál? Akým spôsobom bol financovaný?

Pôvodný stav

Lesopark je situovaný medzi dvoma hrádzami na pravom brehu rieky Váh. Vlastníkom je Urbariát Šaľa. Po dlhých rokovaniach s urbariátom, začiatkom roka 2018, sa dostavil prvý výsledok snahy mesta – Šaľa získala viac ako 10-hektárový lesopark do dlhodobého prenájmu. Do prenájmu získalo mesto medzihrádzový priestor až po „spojnicu násypov“. Priestor v tesnej blízkosti pláže by nebolo možné prispôsobiť tak, ako sa to mohlo udiať v lesoparku, keďže je to záplavové územie. Dlhodobý prenájom mestu umožnil medzihrádzový priestor upraviť tak, aby plne slúžil verejnosti.

V lesoparku sa nachádza sieť betónových chodníkov. Lesopark je zároveň akýmsi mostíkom návštevníkov neďalekej pláže. V roku 2010 bol tento lesopark v dosť havarijnom stave, ktorý bol spôsobený neporiadkom, ktorý sa v ňom nachádzal. Prevažne išlo o veľké množstvá nerozdaných letákov od supermarketov, stavebný odpad, ale aj komunálny odpad z domácností. Medzi miestnymi nie je tajomstvom, že v lesoparku bývali bezdomovci, ktorý rovnako prispeli svojím konaním k neporiadku, ktorý sa v lesoparku nachádzal. Jeden z ďalších problémov, ktorý sa týkal lesoparku bol – rozrástla baza. Táto veľmi rýchlo rastúca drevina, napokon tienila ostatné stromy, ktoré nemali slnečné svetlo, čo bránilo ich prirodzenému vývoju.

Napriek ťažkému osudu, ktorým si tento park prešiel, obyvatelia mesta Šale spomínajú na časy, kedy v ňom mohli prežiť kľudné a ničím nerušené chvíle. Skrytý potenciál tohto parku sa vedenie mesta Šaľa rozhodlo využiť a vykročilo smerom k tzv. revitalizácií tohto parku.

Súčasný stav

V čase písania tohto príspevku prebiehajú dokončovacie práce na tomto projekte. Pozrime sa, ako revitalizácia parku vyzerá:

Hodnota projektu a spôsob jeho financovania

Najzaujímavejším atribútom tohto projektu z pohľadu verejného záujmu sú podľa môjho názoru náklady na tento projekt a spôsob jeho financovania. Mesto Šaľa na tento účel získalo grant z Nórskych fondov[1], zapojením projektu s názvom „Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien“, a to v hodnote 858.000 eur. Prvou časťou projektu bola rekonštrukcia budovy školského klubu detí a telocvične na Základnej škole Ľ. Štúra. Mesto Šaľa je v súčasnosti  v procese realizácie druhej, nosnej časti projektu, vďaka ktorej sa lesopark zmení na prímestský park. Vo verejnom obstarávaní uspel zhotoviteľ, ktorému bolo stavenisko odovzdané koncom apríla 2023, pričom hodnota tejto zákazky je necelých 800.000 Eur.


[1] Nórsko, Island a Lichtenštajnsko ako nečlenské štáty EÚ poskytujú od roku 1994 prostredníctvom Grantov EHP a Nórska finančné príspevky tým krajinám EÚ, ktorých hrubý domáci produkt na obyvateľa je nižší ako 90 % priemeru EÚ. Hlavným cieľom Grantov EHP a Nórska je prispievať k znižovaniu ekonomických a sociálnych rozdielov v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a k posilňovaniu spolupráce medzi prispievateľskými (donorskými) a prijímateľskými štátmi. Realizované projekty sú financované z dvoch mechanizmov – Finančný mechanizmus EHP a Nórsky finančný mechanizmus. Štátny rozpočet SR sa na financovaní podieľa 15 %. Slovenská republika je prijímateľským štátom od roku 2004, kedy sa stala členom Európskej únie a tým aj súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru.

Rozsah revitalizácie lesoparku

V rámci projektu „revitalizácia lesoparku“ je predmetom a cieľom zároveň revitalizácia verejných priestorov v rozsahu:

– nové chodníky a rekonštrukcia chodníkov

– dažďové záhrady

– drobná architektúra a mobiliár lesoparku

– verejné osvetlenie

– sadové úpravy

– vybudovanie viacúčelovej budovy

– vodozádržný objekt s premostením.

Z vyššie uvedeného rozsahu si môžeme priblížiť „mobiliár lesoparku“.  Pod mobiliár lesoparku v rámci tohto projektu patrí nasledovné: cvičiace prvky, herné prvky, lavičky, stojany na bicykle, pitná fontánka, prvky lesnej pedagogiky – informačné kiosky/ informačné tabule/ informačné panely, sedenie na pasáž a amfiteáter, ihrisko pre voľnočasové pohybové aktivity návštevníkov lesoparku.

Výhody pre obyvateľov mesta Šaľa

Jedným z najciteľnejších prínosov revitalizácie parku je oživenie rekreačných možností. Tam, kde kedysi vládla bezútešnosť, sa postupne môže začať ozývať smiech, keď sa rodiny stretnú na piknikoch na upravených trávnikoch, deti sa budú môcť vyšantiť na moderných ihriskách a nadšenci fitness sa budú môcť poprechádzať, prípadne prebehnúť malebnými chodníkmi. Projekt navyše rozšíril zelenú zónu mesta, čím podporil hlbšie spojenie s prírodou.

Okrem rekreačného pôvabu sa revitalizovaný park stal ústredným bodom pre zapojenie komunity a sociálnej súdržnosti. Toto miesto môže ďalej poslúžiť ako miesto pre kultúrne podujatia, koncerty, festivaly a iné akcie, ktoré spájajú obyvateľov. Najbližším podujatím, ktoré sa bude na tomto mieste konať je jeho slávnostné otvorenie, ktoré sa uskutoční dňa 23.05.2024 Rozhodne za zmienku stoja i nasledovné podujatia, ktoré sa na tomto mieste budú konať, a to:

Krokovačka – zakráčaj si s lekárom (viac informácií tu: Krokovačka- zakráčaj si so svojím lekárom | Facebook), Šaliansky trail KOC (viac informácií tu: Šaliansky trail KOC – propozície – VysledkovyServis.sk).

Predpokladaný osud lesoparku

Aký osud by čakal tento lesopark, ak by sa vedenie mesta Šaľa nerozhodlo vykročiť smerom  k jeho revitalizácií? V medzihrádzovom priestore sa nachádzajú topoľové monokultúry, ktoré sa rovnako nachádzali aj v iných častiach mesta a ich osud bol ukončený výrubom (po dosiahnutí rubného veku), za účelom ich ďalšieho spracovania v drevárskom priemysle. Podľa informácií mesta Šaľa, rovnaký osud by čakal  topoľové monokultúry na tomto mieste, keby mesto nezískalo tento medzihrádzový priestor (lesopark) do prenájmu. Mesto Šaľa uzatvorením nájomnej zmluvy zabránilo holorubu na tejto ploche a les zachová ako súčasť novovytvoreného relaxačno-oddychového priestoru. 

Revitalizácia parku je dôkazom toho, čo sa dá dosiahnuť, keď sa komunity zjednotia za spoločnou víziou, prekonajú bariéry a vytvoria si cestu k svetlejšej budúcnosti.

Treba mať na pamäti, že v zelených chodbách lesoparku leží nielen svedectvo našej minulosti, ale aj svetielko nádeje pre budúce generácie.

Pevne verím, že revitalizácia parku bude prínosom pre obyvateľov mesta Šaľa, ako aj pre obyvateľov susediacich dedín a miest.

V závere tohto príspevku možno okrajovo zmieniť, že očakávaným výsledkom revitalizácie lesoparku má byť okrem zatraktívnenia lokality a rozšírenia rekreačných a zábavných možností obyvateľov aj skutočnosť, že rubná doba tu rastúcich drevín sa predĺži na ich fyzický vek  a obnovná doba bude nepretržitá a zároveň zachovanie fotosyntetizujúceho porastu s funkciou kontinuálneho pohlcovania CO2.

Zdroj fotografií: Mesto Šaľa, Facebook

Verejnoprávny developing dostupných nájomných bytov v Šali.

24.04.2024

Dostupné bývanie je jednou z najaktuálnejších tém nie len mladých ľudí v tomto období, ktoré je poznačené veľmi drahými a ťažko dostupných hypotekárnymi úvermi. Otázka týkajúca sa zaobstarania vlastného bývania, resp. zaobstarania „strechy nad hlavou“ je jednou z fundamentálnych otázok jednotlivca, najmä mladého človeka s cieľom osamostatniť sa od svojich [...]

Modernizácia autobusovej stanici a rekonštrukcia predstaničného priestoru v Šali – z pohľadu rodáka

15.04.2024

Nepochybne jednou z najdôležitejších úloh mesta je zabezpečenie dopravných štandardov na úrovni všetkých spôsobov prepravy, zodpovedajúcich 21. storočiu, a to pre všetkých obyvateľov mesta, ako aj ich rodinných príslušníkov, či návštevníkov bez rozdielu. Mesto Šaľa, sa ako jedno z mála miest na Slovensku môže pochváliť novo zrekonštruovanou [...]

Maturity maturant

Maturanti začali ústnu časť "skúšky dospelosti"

20.05.2024 07:20

Ústna časť "skúšky dospelosti" sa na jednotlivých stredných školách uskutoční v termíne od 20. mája do 7. júna.

Russia Ukraine War Murals Photo Gallery

ONLINE: Posilnili sme svoje pozície v Charkovskom regióne, tvrdí Zelenskyj

20.05.2024 07:00

Podľa hodnotenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruskej armáde nedarí rozšíriť front tak, aby oslabil ukrajinskú obranu.

Laj Čching-te

Nový prezident Taiwanu Laj Čching-te zložil prísahu, Blinken gratuluje

20.05.2024 06:55

Obyvateľom poďakoval za ich "ráznu obranu demokracie" a za to, že sa "nenechajú ovplyvniť vonkajšími silami".

Laj Čching-te, Lai, Taiwan

Vojna s Čínou? Nový prezident Taiwanu skúša na Peking aj dialóg

20.05.2024 06:00

Experti predpovedajú, že Napätie v Taiwanskom prielive bude naďalej rásť.

Skalicky Tomáš

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 1876x
Priemerná čítanosť článkov: 625x

Autor blogu

Kategórie